Crampele musculare – 5 moduri de a le calma
Fie ca te confrunti cu ele in mijlocul unui antrenament sau in mijlocul noptii, nimeni nu este imun la crampele musculare. Din fericire, exista cateva modalitati de a calma aceste dureri sacaitoare, care te impiedica sa iti desfasori activitatile zilnice.
Ce sunt si de ce apar crampele musculare?
Vorbim de crampele musculare atunci cand un anumit muschi sau grupa musculara are contractii involuntare. Acest lucru cauzeaza durere si incapacitatea de utilizare a muschiilor afectati. Spasmele pot dura de la cateva secunde la cateva minute, iar la atingere, muschiul va fi dur si incordat.
Desi exista numeroase cauze de aparitie a crampelor musculare, de obicei, acestea apar din cauza suprasolicitarii sau a unei intinderi musculare. Ele pot fi si o urmare a deshidratarii sau a unui nivel scazut de calciu, sodiu sau potasiu din sange. De asemenea, ne putem confrunta cu aceste crampe si in cazul bolilor febrile sau a unei intoxicatii (colicii, spre exemplu, sunt crampe musculare ale stomacului).
Persoanele cele mai afectate sunt cele care efectueaza activitati fizice extenuante. Sportivii se confrunta adesea cu aceste dureri la finalul sau la cateva ore dupa un antrenament intens. Totodata, persoanele in varsta sunt mai predispuse acestei afectiuni din cauza atrofierii musculare ce incepe in jurul varstei de 40 de ani si se accelereaza odata cu inactivitatea.
Cum scapam de ele?
1. Opreste-te din orice faci si intinde muschii! Nu ezita sa te asezi daca simti nevoia si detensioneaza muschii afectati prin cateva exercitii de stretching. In plus, incearca sa masezi usor zona dureroasa pentru a impiedica incordarea si mai puternica a muschilor si inrautatirea crampelor.
2. Hidrateaza-te. Cum am spus si mai sus, una dintre cauzele crampelor musculare este deshidratarea excesiva. Bea apa sau o bautura cu electroliti si ai rabdare. S-ar putea sa dureze putin pana acestea isi vor face efectul si durerea va disparea. Prin asigurarea unui grad suficient de hidratare vei preveni aparitia altor crampe ulterioare.
3. Restabileste nivelul electrolitilor. Dupa ce te-ai hidratat, incearca sa mananci o gustare bogata in potasiu sau magneziu. Cateva bucati de banana, portocala, ciocolata neagra, nuci sau migdale sunt numai bune! De asemenea, un nivel scazut de calciu, sodiu sau magneziu in organism poate impiedica muschii sa se contracte normal. Ai grija sa incluzi in dieta alimente bogate in acesti nutrienti.
4. Alterneaza caldura cu frigul. Prin aplicarea de caldura locala si masaj se va produce vasodilatatia, iar sangele va circula mai bine si va relaxa crampele. Alterneaza 20 de minute de masaj cald cu 20 de minute de pauza. Dupa ce crampa se amelioreaza, iti recomandam sa efectuezi un masaj rece pentru a diminua orice inflamatie sau umflatura cauzata de spasm. Poti folosi cu incredere Criosfera Recoup pentru a masa zona cate 20 de minute, de mai multe ori pe zi.
5. Fa o baie calda. Asemanator terapiei prin caldura, o baie cu saruri Epsom sau un dus cald pot alina crampele datorita stimularii circulatiei sangelui. In plus, te vei relaxa si iti vei racapata starea de bine! Daca nu ai posibilitatea de a face o baie sau un dus, poti pune putina sare Epsom pe o compresa calduta si sa o aplici pe zona dureroasa.
Cum prevenim?
Daca te confrunti adesea cu aceste spasme trebuie sa faci cateva mici schimbari in stilul de viata. Daca suferi de crampe cauzate de activitatea fizica, nu sari niciodata peste exercitiile de incalzire, iar in cazul crampele nocturne iti recomandam sa faci un set de exercitii de intindere chiar inainte de culcare.
Crampele cauzate de activitati repetitive pot fi prevenite prin adoptarea unor solutii ergonomice: ajustarea scaunului si asigurarea unui suport pentru incheietura atunci cand stam la birou, evitarea tocurilor inalte, efectuarea de pauze si pastrarea unor pozitii confortabile ce nu tensioneaza musculatura.
De asemenea, nu trebuie sa bei apa doar atunci cand te confrunti cu o crampa, ci trebuie sa te hidratezi corespunzator pe tot parcursul zilei si mai ales inainte de efort fizic. Ai grija sa asiguri corpului tau si necesarul de vitamine si minerale prin alimente sau prin suplimente de calciu, magneziu, zinc, vitamina B, D sau E.
URMARESTE-NE SI PE FACEBOOK SI INSTAGRAM PENTRU A AFLA MAI MULTE DESPRE CRIOSFERA RECOUP!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]