Fasciita plantara – ce este si cum o tratam
Te dai jos din pat dimineata si, in timp ce faci primii pasi, simti o durere ascutita, ca un junghi, in talpa piciorului, spre calcai. Aceasta durere poate fi cauzata de fasciita plantara (fasceita plantara), o afectiune de care poate suferi oricine, fiind mai raspandita in randul atletilor si al persoanelor supraponderale. Probabil că te întrebi Cum pot sa scap de aceasta durere? Ai venit in locul potrivit, caci avem solutii eficiente pentru tine!
Ce este fasciita plantara?
Sa ne intoarcem putin la orele de anatomie. Calcaiul si degetele picioarelor sunt unite de o banda de tesut ce formeaza arcul piciorului si poarta numele de fascie plantara. Atunci cand pasim, fascia se intinde, revenind apoi la pozitia initiala, pentru a sustine greutatea corpului. Prin exercitarea unei tensiuni mari asupra fasciei, aceasta poate suferi mici rupturi sau poate fi suprasolicitata. Apare astfel o inflamatie ce poarta numele de fasciita plantara. Principalele cauze ale acesteia sunt reprezentate de:
- statul in picioare, mersul, alergatul pe o perioada indelungata, in special pe suprafete dure
- purtarea de incaltaminte necorespunzatoare ce nu asigura un suport adecvat
- artrita, deoarece cauzeaza inflamatii la nivelul articulatiilor si tendoanelor
Cum se manifesta?
Principalul simptom al fasciitei plantare este durerea din partea inferioară a piciorului, in mijlocul talpii sau spre zona calcaiului. Durerea apare de cele mai multe ori dimineata, atunci cand te ridici din pat, se accentueaza la efort fizic, se amelioreaza la repaus, dar revine odata cu reluarea activitatii. Unele persoane se confrunta cu o durere surda, insa majoritatea manifesta o durere ascutita, asemenatoare unui junghi.
Cum tratam?
In general, recuperarea este destul de rapida, fiind necesare doar tratamente usoare.
Repaus ➡ scaderea sau oprirea activitatilor care suprasolicita zona afectata
Fizioterapia ➡ prin exercitiile de recuperare recomandate de un terapeut pentru intinderea fasciei plantare si a gambelor vei relaxa muschii, ameliorand durerea
Insertiile de incaltaminte ➡ permit continuarea activitatilor cotidiene fara durere. Poti opta pentru insertii de gel (branturi), suport de arc si orteze personalizate.
Gheata & masaj ➡ Te poti bucura de ambele in acelasi timp cu ajutorul Criosferei Recoup. Ea este asemanatoare unei comprese reci, insa are avantajul ca isi pastreaza temperatura scazuta pana la 6 ore, iar tu nu te vei confrunta cu mizeria cauzata de topirea ghetii. Folosirea crioterapiei reduce inflamația, iar rigiditatea și dimensiunea Criosferei Recoup permit o intindere a tendoanelor mai eficienta decat cea oferita de o minge de tenis, de golf sau o sticla de apa.
Scoate sfera din suport, pune-o in congelator pentru aproximativ 2 ore si gata, e pregatita de utilizare! Roteste piciorul peste sfera timp de 20 de minute, de 3-4 ori pe zi. Poti afla mai multe informatii despre utilizarea Criosferei Recoup pe pagina fasciita plantara.
Daca durerea nu cedeaza, poate fi nevoie si de tratament medicamentos si creme, pentru a reduce inflamatia si durerea. Medicamentele utilizate cel mai frecvent sunt antiinflamatoarele nesteroidiene orale (ibuprofen, naproxen) si injectiile cu corticosteroizi. In cazuri extreme, in care nu se observa rezultate pozitive dupa 6-12 luni, poate fi nevoie si de interventii chirurgicale. Adreseaza-te unui medic pentru a vedea ce este de facut.
Cum prevenim fasciita plantara?
Ai scapat de durere, insa ai grija, caci se poate intoarce oricand. Pentru a preveni fasciita plantara iti recomandam sa faci cateva mici schimbari in stilul de viata.
Incaltaminte adecvata ➡ Ai grija sa alegi intotdeauna pantofi ce ofera sprijin bun, evita sa porti pantofi cu toc si schimba des incaltamintea de alergat. Nu uita de insertiile de pantofi!
Greutate ➡ Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la fasciita plantara, exercitand o presiune mai mare asupra talpilor. Ai grija la alimentatie si include in rutina zilnica exercitii fizice.
Activitate fizica ➡ Opteaza pentru activitati cu impact redus, ce nu tensioneaza fascia plantara si nu agraveaza durerea, cum ar fi inotul sau ciclismul.
Exercitii ➡ Anumite exercitii pot ajuta la prevenirea fasciitei plantare. In timp ce stai așezat, apuca-ti degetele de la picioare si trage-le usor spre tine pana când simti o intindere in arcul piciorului. Un alt exemplu pentru intarirea muschilor consta in intinderea unui prosop pe podea si impaturirea lui cu degetele de la picioare. Prinde apoi prosopul tot cu degetele de la picioare si impinge-l departe de tine. Poti folosi si Criosfera Recoup pentru exercitiile zilnice, prin rotirea sferei cu ajutorul arcului piciorului, in timp ce stati asezat sau in picioare.
Postura corecta ➡ In timpul plimbarilor, atunci cand alergi sau chiar in repaus mentine cat mai relaxata partea inferioara a picioarelor (gambele, gleznele). Tensiunea din orice zona a picioarelor va trage de tendonul plantar la reluarea miscarii. La alergare si sarituri incearca sa aterizezi uniform, pe mijlocul piciorului, evitand lovirea calcaiului de suprafata dura.
Nu e deloc placut sa te confrunti cu fasciita plantara, insa este o afectiune extrem de frecventa. Speram ca ti-am venit in ajutor cu sfaturi utile pentru a scapa cat mai repede de durere si de inflamatie!
Bună ziua…doresc sa stiu pretul.Multumesc.
Buna ziua! Pretul pentru Criosfera Recoup este de 265 de lei (TVA Inclus). Mai multe informatii despre produs si achizitionarea sa puteti gasi pe pagina: https://criosfere.ro/produs/criosfera-recoup/
Va multumim,
Echipa Criosfera Recoup Romania