Spondiloza cervicala – cauze, simptome, tratament
Fie ca lucrezi de la birou sau de acasa, ti-ai format o rutina zilnica: te asezi in fata calculatorului si te lasi distras de toata treaba pe care o ai. Incet-incet, postura ta se schimba, uiti sa faci pauze si te ridici de pe scaun la finalul programului cu dureri de ceafa si cap. Nu trebuie sa ignori aceste dureri, caci ar putea fi simptome ale unei afectiuni tot mai des intalnite in zilele noastre – spondiloza cervicala. Chiar daca in trecut, cele mai afectate erau persoanele in varsta, din cauza obiceiurilor actuale care suprasolicita coloana vertebrala, tot mai multi tineri se confrunta si ei cu probleme cauzate de spondiloza cervicala.
Ce este spondiloza cervicala?
Ca termen general, spondiloza se refera la degenerarea coloanei vertebrale si poate afecta mai multe zone: cervicala, toracica, lombara. In cazul spondilozei cervicale, se produc anumite modificari ale oaselor, vertebrelor, discurilor si articulatiilor de la nivelul gâtului.
Care sunt cauzele spondilozei cervicale?
Majoritatea cazurilor de spondiloza cervicala sunt determinate de uzura coloanei cervicale si a tesuturilor de sustinere care apare odată cu inaintarea in varsta. La persoanele peste 50 de ani, ,,imbatranirea” discurilor vertebrale reduce capacitatea lor de a amortiza vertebrele în mod corespunzator. Totodata, ligamentele gatului isi pierd din flexibilitate, oasele se ingroasa, punand mai multa presiune pe coloana vertebrala.
Asa cum spuneam si mai sus, nu doar varsta, ci si activitatile cotidiene sau diferite ocupatii specifice pot duce la aparitia spondilozei prin suprasolicitarea zonei cervicale. Postura gresita, adoptarea unor pozitii incomode, nefiresti pentru periode lungi de timp duce la o uzura mai mare a vertebrelor gatului. Astfel, spondiloza se manifesta la o varsta mult mai tanara (atunci cand ne uitam in telefoane, computer si alte dispozitive electronice).
Desigur, spondiloza poate fi declansata si de un traumatism, dar si de un stil de viata sedentar, obezitate sau fumat. Uneori, poate fi vorba si de o cauza genetica.
Cum se manifesta?
Nu trebuie totusi sa te ingrijorezi, caci aceasta afectiune, cunoscuta si ca osteoartrita cervicala sau artrita gatului, nu este foarte grava. In unele cazuri, persoanele care sufera de spondiloza pot fi si asimptomatice, afectiunea nefiind detectata ani de zile. Odata ce se agraveaza, pot aparea, brusc sau treptat, anumite simptome ale spondilozei cervicale:
- Durere de gat si rigiditatea muschilor, senzatie de gat intepenit
- Durere de cap, in special in partea din spate
- Durere in zona omoplatilor ce se poate prelungi pe brate, pana la degete
- Zgomote (pocnituri) la miscarile gatului
- Spasme musculare in zona gatului si umerilor
- Furnicaturi in umeri si brate
- Slabiciune musculara in maini si picioare
- Ameteli
- Reflexe anormale
- Rar: pierderea echilibrului, dificultati la inghitire
Durerea și rigiditatea din zona cervicala se agraveaza adesea iarna deoarece vremea rece tensioneaza muschii si ligamentele gatului.
Exista tratament pentru spondiloza cervicala?
Din fericire, exista multe moduri in care progresia spondilozei poate fi incetinita, iar simptomele ei pot fi ameliorate. Pentru a obtine un diagnostic clar, purtati o discutie cu un medic specializat. In urma unui examen fizic si a unor examene imagistice (radiografie, CT sau RMN), acesta va stabili gravitatea afectiunii. In functie de acest aspect, veti stabili impreuna o schema de tratament.
Comprese reci & auto-masaj – pentru a scapa de neplacerile produse de topirea ghetii in cazul compreselor reci, noi iti recomandam Criosfera Recoup. Multi clienti care au cumparat-o deja si lauda efectele ei asupra durerilor specifice spondilozei. Pastreaz-o in congelator minimum 2 ore si apoi te vei bucura de un masaj rece pana la 6 ore. Maseaza zona dureroasa cate 20 de minute, apoi fa o pauza si repeta procesul. Datorita temperaturii scazute, zona dureroasa va amorti, iar prin combinatia de crioterapie si masaj se va calma durerea si inflamatia va fi diminuata. Pe site-ul nostru poti afla mai multe despre utilizarea Criosferei Recoup pentru spondiloza cervicala!
Kinetoterapie, fizioterapie – Pentru rezultate vizibile trebuie sa ai rabdare si sa incluzi in programul tau 2-3 sedinte / saptamanal, timp de 6-8 saptamani.
Rutina de exercitii – Acestea detensioneaza muschii, calmand durerea si contribuie la construirea de forta in muschii care sustin coloana cervicala. Un exercitiu consta in apropierea barbiei de piept, menținerea acestei pozitii timp de 10 secunde si repetarea exercitiului de 10 ori.
Masaj terapeutic – calmeaza si relaxeaza zona afectata, combate contracturile musculare, stimuleaza circulatia sangelui si tonifica muschii.
Bineinteles, toate aceste remedii pot fi insotite de un tratament medicamentos. La sfatul medicului, puteti apela la antiinflamatoare, narcotice, antiepileptice, injectii cu steroizi sau geluri aplicate local.
Poate fi nevoie de operatie?
In cazul in care durerea este severa si afectiunea se agraveaza, se poate recurge la tratament chirurgical. Acest lucru este totusi destul de rar in cazul spondilozei. Pentru a oferi maduvei spinarii si nervilor mai mult spatiu, poate fi nevoie de eliminarea prin operatie a pintenilor ososi, a unor parti ale oaselor gatului sau a discurilor herniate.
Cum poti preveni aparitia spondilozei cervicale?
Pentru atenuarea simptomelor spondilozei cervicale este nevoie de adoptarea cat mai rapida a unor obiceiuri sanatoase si efectuarea unor schimbari in stilul de viata.
🔵 Fa exerciții fizice in fiecare zi (acorda mai multa atentie stretching-ului) si iesi la plimbare in mod regulat.
🔵 Mentine o postura corecta – Pastreaza o pozitie neutra a gatului, mentine umerii in jos si spatele relaxat. Evita sa tii gatul inclinat sau aplecat mai mult de 10 minute.
🔵 Atentie la locul de munca! – Alege un scaun ergonomic, asaza calculatorul la nivelul ochilor, pastreaza spatele lipit de spatarul scaunului si talpile astfel incat sa atinga podeaua. Fa pauza la fiecare 30 de minute.
🔵 Dormi pe o saltea dura si o perna speciala, ergonomica, care sa nu fie prea inalta sau rigida.
Din pacate, mai devreme sau mai tarziu, din cauza degradarii coloanei vertebrale, este posibil sa fim cu totii afectati de aceasta spondiloza cervicala. De aceea, trebuie sa ne luam toate masurile de preventie, sa adoptam un stil de viata cat mai sanatos. Daca suferi deja de spondiloza, pastreaza-ti optimismul si incearca remediile naturiste sau medicamentoase pentru a reduce simptomele si pentru a-ti redobandi starea de bine.
Clientii nostri recunosc efectele pozitive ale Criosferei Recoup!
Aveam dureri foarte mari in zona cervicala si lombara. Stau pe scaun minim 8 ore pe zi. Mai intai am fost la kinetoterapeut. Dupa 8 sedinte starea mea s-a imbunatatit destul de mult.
Cu 2 saptamani in urma am cumparat criosfera. In zilele cand apar dureri mai puternice la coloana cervicala si lombara, ma masez cam 10-15 minute, seara. Am observat ca durerea se atenueaza foarte mult, iar dimineata spatele nu mai doare deloc. Cu siguranta persoanele care nu au dureri atat de mari, vor avea efecte si mai bune ca ale mele.
Mi-am propus sa utilizez zilnic criosfera, indiferent daca am sau nu am dureri. Peste 1-2 saptamani voi reveni cu informatii despre efect.
Cred ca toate persoanele care stau zilnic perioade lungi de timp pe scaun, ar trebui sa aiba o criosfera. E de preferat aceasta metoda decat creme cu diclofenac sau alte chimicale cu efect analgezic.
De la inceputul anului folosesc Criosfera in fiecare seara, dupa o zi de stat la birou, in fata calculatorului. Imi calmeaza INSTANT durerile din zona cervicala. Recomand cu toata increderea!
PS: Este super si pentru gospodinele care se frig atunci cand gatesc! Calmeaza arsurile si grabeste vindecarea.
Recomand, rezultatele sunt uimitoare!
Criosfera poate fi folosită la orice tip de masaj.
Eu folosesc sfera de doi ani și sunt foarte mulțumită. O folosesc pentru detensionarea mușchilor din zona cervicală sau dacă ma doare capul.
URMARESTE-NE SI PE FACEBOOK SI INSTAGRAM PENTRU A AFLA MAI MULTE DESPRE CRIOSFERA RECOUP!
In descrierea produsului scrie ca este din otel inoxidabil,iar in video-ul cu spondiloza cervicala sfera este flexibila,dintr-un material moale,care se foloseste,de obicei,pentru afectiunile mainii.Am observat bine?
Bună ziua! În video Criosfera Recoup este plasată pe masa de masaj, ce are pe suprafața ei un material textil moale, de aceea se crează iluzia că sfera se deformează. Ați citit foarte bine în descrierea produsului, sfera este formată din oțel inoxidabil.