Tratarea leziunilor cu ajutorul terapiei prin frig
Indiferent de locul in care te-ai ranit, este foarte important sa folosesti gheata pentru a ajuta la recuperarea zonei afectate si la tratarea leziunilor. Inca din trecut, oamenii foloseau compresele reci pentru a diminua durerile si pentru a grabi vindecarea ranilor. Odata cu evolutia tehnologica, au aparut noi metode de gestionare a leziunilor care ajuta la cresterea eficacitatii si la accelerarea timpului de recuperare.
Prin urmare, in zilele noastre putem vorbi de crioterapie generala (in criosauna) sau crioterapie locala, prin folosirea unor echipamente speciale sau prin masajul zonei afectate cu ajutorul Criosferei Recoup. Aceasta este o alternativa mai moderna a compreselor cu gheata, oferind mai multe avantaje, printre care pastrarea temperaturii scazute pentru mai mult timp si imbinarea beneficiilor crioterapiei cu cele ale masajului.
Folosirea temperaturilor scazute pentru tratarea leziunilor pare destul de simpla, insa trebuie sa acorzi o atentie deosebita anumitor chestiuni, astfel incat recuperarea sa fie una atat eficienta, cat si rapida.
Cat timp trebuie sa aplici gheata pe zona afectata?
Daca te-ai lovit la umar, cot, genunchi, glezna sau oricare alta parte a corpului, trebuie sa aplici gheata cat mai repede. Acest lucru va grabi procesul de vindecare, va reduce durerea si va diminua inflamatia.
Indiferent daca masezi zona cu ajutorul Criosferei Recoup sau folosesti o compresa clasica cu gheata, este indicat sa aplici temperatura scazuta pentru maximum 20 minute. O durata mai mare ar putea ingheta zona prea tare, afectand circulatia sangelui in acel loc.
Nu exista un raspuns universal valabil in ceea ce priveste perioada necesara aplicarii de gheata. Acest lucru depinde foarte mult de severitatea leziunii si de zona afectata. Spre exemplu, daca leziunile la glezna, genunchi sau sold sunt destul de frecvente, leziunile ligamentelor genunchilor sunt destul de greu de tratat. Aplicarea de gheata este eficienta pentru diminuarea umflaturii si reducerea durerii pana la 48 de ore dupa ce a avut loc traumatismul.
Cum actioneaza gheata asupra leziunilor?
Crioterapia locala este o parte esentiala a recuperarii, mai ales la scurt timp dupa producerea leziunii. Pe scurt, „inghetarea” zonei afectate ajuta la:
- Reducerea inflamatiei
- Limitarea aparitiei edemului
- Ameliorarea durerii
- Scurtarea timpului de recuperare
Te poti rani daca aplici o temperatura prea scazuta?
Da, acest lucru este posibil! Prin aplicarea de gheata se produce vasoconstrictia, adica reducerea circulatiei sangelui in zona respectiva, amortind-o. Astfel, nu vei mai simti durerea. Totusi, temperatura extrem de scazuta poate afecta pielea si poate dauna traumatismului deja existent. In unele cazuri, aplicarea de gheata pentru un timp prea lung poate duce la o serie de probleme suplimentare, cum ar fi deteriorarea tesuturilor din cauza degeraturilor.
Acesta este motivul pentru care este important sa NU tii compresa sau Criosfera pe zona afectata mai mult de 20 de minute. Daca dupa 48 ore leziunea continua sa se inrautateasca, adreseaza-te unui medic pentru a vedea daca sunt metode de tratament mai intensive.
Terapie prin frig sau terapie prin caldura – ce e mai potrivit pentru tratarea leziunilor?
In ultimii ani, aceasta a fost o problema intens discutata. Totusi, atat temperaturile scazute, cat si cele ridicate pot ajuta in tratarea leziunilor si in procesul de recuperare, in special prin alternarea lor. Daca gheata reduce edemul si amorteste zona dureroasa, caldura relaxeaza muschii, reduce rigiditatea si imbunatateste circulatia.
Medicii promoveaza, spre exemplu, protocolul R.I.C.E, un set de 4 reguli de prim ajutor in caz de accidentari ce imbina caldura cu frigul.
🔵 Rest (repaus, odihna): Protejeaza si odihneste zona afectata de o posibila agravare a leziunii initiale;
🔵 Ice (gheata): Foloseste Criosfera Recoup sau o compresa cu gheata pentru a ingheta locul accidentat cel putin 10 minute, de trei ori pe zi;
🔵 Compression (compresie) – imobilizarea zonei afectate prin utilizarea unui bandaj elastic limiteaza formarea edemului, grabindu-se vindecarea;
🔵 Elevation (ridicare) – ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii (in pozitia culcat) pentru reducerea inflamatiei.
Timpul ideal pentru contrast termic
Cheia unei recuperarii eficiente depinde partial de durata aplicarii ghetii si caldurii. Asa cum am mentionat anterior, aplica comprese reci sau realizeaza masajul cu Criosfera pentru maximum 20 de minute. In ceea ce priveste caldura, este recomandat un timp mai scurt, de aproximativ 15 minute.
In urma unui traumatism, tratamentul ideal ar fi sa aplici gheata pentru 20 de minute, apoi caldura pentru 15 minute, urmand apoi o perioada de odihna. Repeta acest proces in urmatoarele 48 ore.
Criosfera Recoup, alternativa moderna, reutilizabila a compreselor cu gheata
Recupereaza-te ca un profesionist! Sigur, poti aplica pe zona ranita o punga de legume congelate, dar de ce sa nu folosesti o varianta mai curata, reutilizabila, care isi pastreaza temperatura scazuta mult mai mult timp decat o simpla compresa rece? Criosfera Recoup este un produs profesional, apreciat in intreaga lume, care te ajuta sa te refaci rapid si eficient in urma unui traumatism sau pur si simplu, in urma efortului fizic.
Pastreaza Criosfera in congelator pentru cel putin 2 ore, iar apoi bucura-te de beneficiile sale. Temperatura scazuta va diminua senzatia de durere transmisa catre creier, actionand ca un anestezic local si incetinind procesul inflamator. Se va astfel produce vasoconstrictia, reducand circulatia sangelui in tesutul dureros. Datorita miscarii usoare de rotire a Criosferei, vasele de sange, initial contractate prin actiunea frigului, se vor relaxa si dilata odata cu schimbarea pozitiei acesteia, aducand un aport de sange “proaspat”, cu substante nutritive necesare pentru refacerea zonei afectate.